שיתופים | דיוור שיתופידע 


שיתופידע – הדיוור שלנו על השפעה חברתית משותפת

דיוור שיתופידע

מתעניינ/ת בעולמות של השפעה חברתית משותפת? הובלת מהלכים משותפים לשינוי חברתי? קולקטיב אימפקט?
שיתופידע הוא דיוור תקופתי מבית שיתופים שמעדכן אותך במה שחדש, מעניין ורלוונטי בתחום.

רוצה להירשם? לשתף אותנו בהצעות ומחשבות? מלא/י את פרטיך או שלח/י לנו מייל ל: yeda@old-sheatufim.ussl.co.il

 

שלוש זוויות בניהול מהלך משותף, ינואר 2023

שלוש זוויות בניהול מהלך משותף, ינואר 2023

הפעם בחרנו לשתף אותך בזוויות שונות מעולמנו כארגון שדרה שמוביל שלושה מהלכים משותפים רב-מגזריים במודל קולקטיב אימפקט. הראשונה – טעימה מהאתגרים של ניהול רשת שותפים, כפי שהם נוסחו במפגש שנערך לאחרונה בהובלת כתב העת SSIR. השניה – כלי חדש למדידה ובחינת אפקטיביות של שותפויות קיימות ועתידיות, והשלישית – מבט אל מאחורי הקלעים של יוזמת TOP15, שמתמודדת מול המשימה המורכבת של צמצום פערים חינוכיים בפריפריה ובקרב החברה הערבית.

לחצ/י כאן
על המאפיינים היחודיים של ארגון שדרה, נובמבר 2022

על המאפיינים היחודיים של ארגון שדרה, נובמבר 2022

ביוזמות קולקטיב אימפקט, תפקיד חשוב במיוחד שמור לארגון השדרה (Backbone organization). הוא משמש הן כ"מנצח התזמורת" שיוצר תיאום בין כל המשתתפים, והן כמנוע אשר דוחף את המהלך קדימה. תפקיד מורכב ומאתגר, שדורש אופני חשיבה וכישורים ייחודיים. הפעם – הצצה למאפיינים של ארגון שדרה בהיבט גלובאלי, במפגש מקוון בהובלת מכון Tamarack הקנדי, ונקודת המבט שלנו, הלוקאלית, בפודקאסט הישראלי "זמן קהילה" שאירח את מנהלת המו"פ שלנו בשיתופים, ד"ר מיכל רום.

לחצ/י כאן
האבולוציה של שינוי מערכתי, יוני 2022

האבולוציה של שינוי מערכתי, יוני 2022

כארגון שדרה שמוביל שלוש יוזמות קולקטיב אימפקט, פיתוח ידע ולמידה מהעולם הם חלק בלתי נפרד מהעשייה היומיומית שלנו. התיאוריה, ממש כמו השטח עצמו, ממשיכה לנוע קדימה, להתפתח ולהתאים עצמה למציאות המשתנה. הפעם, בחרנו לשתף אותך בכמה עדכונים חמים מהמעבדה של ג'ון קניה – האיש שייסד את גישת קולקטיב אימפקט ואת תיאורית השינוי המערכתי – העוסקים באבולוציה של מושג השינוי עצמו, האימפקט שהוא מחולל והדרכים להשיגו. 

לחצ/י כאן
פעולה משותפת רב-מגזרית, מאי 2022

פעולה משותפת רב-מגזרית, מאי 2022

חדש על המדף: סקירת ידע מבית שיתופים העוסקת בנושא שמצוי בלב העשייה שלנו בשנים האחרונות: פעולה משותפת רב מגזרית. הסקירה מאפשרת להרחיב את הידע בעולמות המהלכים המשותפים, ולהבין טוב יותר את המפגש בין המגזר הציבורי, המגזר החברתי והמגזר העסקי. הצצה נוספת לעולמות העשייה שלנו כיום בפרק מרתק של הפודקאסט גיקונומי, בהשתתפות שלמה דושי, מנכ"ל שיתופים שמדבר על בעיות חברתיות מורכבות ועל הדרך לפתרונן.

לחצ/י כאן
שוויון הזדמנויות בקולקטיב אימפקט, פברואר 2022

שוויון הזדמנויות בקולקטיב אימפקט, פברואר 2022

הפעם בחרנו לשתף בשני פריטי ידע מהעולם שתקצרנו והנגשנו בעברית – הראשון צולל לסוד ההצלחה של יוזמות קולקטיב אימפקט, בעזרת מחקר אמפירי שיטתי שבחן את התנאים להצלחה ב-25 יוזמות שונות. השני מציג שלב נוסף בהתפתחות גישת קולקטיב אימפקט, ומציע הגדרה מחודשת שבמרכזה ערך שוויון הזדמנויות, ובעקבותיה גם אסטרטגיות פעולה מעודכנות.

לחצ/י כאן
מהתיאוריה להצלחות בשטח, אוקטובר 2021

מהתיאוריה להצלחות בשטח, אוקטובר 2021

שינוי מערכתי, חשיבה מערכתית, מהלכים משותפים, קולקטיב אימפקט… אתם/ן שומעים/ות את המושגים האלו שוב ושוב. אבל איך מיישמים אותם הלכה למעשה? והאם זה באמת עובד? הפעם בשיתופידע – מקבץ דוגמאות משלנו ומהעולם למהלכים שהביאו תוצאות, וגם הזמנה ללמוד איתנו איך לעשות זאת, בתכנית חדשה של הסטודיו למהלכים משותפים.

לחצ/י כאן
מפת הידע למהלכים משותפים - יולי 2021

מפת הידע למהלכים משותפים - יולי 2021

למה מתכוונים כשאומרים בעיות מורכבות? מה זה בדיוק שינוי מערכתי? ומהו תפקידו של ארגון שדרה? כמו בכל דיסציפלינה מתפתחת, גם לעולם המהלכים המשותפים שפה משלו, ומושגים ייחודיים שכל מי שרוצה ללמוד, להתמקצע ולהוביל מהלכים כאלו חייב וחייבת להכיר. בהתרגשות גדולה אנחנו שמחות ושמחים לשתף בתוצר חדש מבית שיתופים – מפת הידע למהלכים משותפיםהמפה – אשר בנויה כגלגל מושגים בעל שלוש רמות, מכילה 32 מושגים מתוך העולם המקצועי בו אנו פועלים, שמנגישים בפשטות ובקצרה רכיבים ושלבים מרכזיים בבניית מהלך משותף, רב-מגזרי ובעל השפעה רחבה. מוזמנות ומוזמנים להיכנס, לקרוא, ללמוד ו… לפעול!

לחצ/י כאן
האם קולקטיב אימפקט עובד? מאי 2021

האם קולקטיב אימפקט עובד? מאי 2021

הפעם בחרנו לשים את הזרקור על השורה התחתונה, והמהותית ביותר, של מהלכים משותפים – איך יודעים שזה באמת עובד? נשתף אתכם בתקציר בעברית לספר שבוחן "האם גישת קולקטיב אימפקט אכן אפקטיבית?", וגם בכמה עקרונות של מדידה והערכה במהלך משותף, שהוצגו בכנס הבינלאומי השנתי לקולקטיב אימפקט שהתקיים בחודש שעבר. ולא הסתפקנו רק בתיאוריה – הוספנו גם הזמנה לתרגול בפרקטיקה! ראו בהמשך מידע על מפגשים חדשים של "הסטודיו מארח" שיתנו לכם ולכן כלים מעשיים בתהליכי עבודה השתתפותיים. ההשתתפות ללא עלות, ההרשמה כבר פתוחה!

לחצ/י כאן
סיפורו של מבצע 'ושמרת', ינואר 2021

סיפורו של מבצע 'ושמרת', ינואר 2021

בחרנו להקדיש את הדיוור הראשון שלנו לשנת 2021 למבצע 'ושמרת' שיצא לדרך לפני עשרה חודשים, עם פרוץ מגיפת הקורונה בישראל והסתיים לאחרונה. לפניך הצצה לתוצרי ידע ומחקר שמלמדים על התנהלות המבצע, על השפעותיו, ועל האופן שבו מומלץ מניסיוננו לתעד מהלכים משותפים בזמן חירום. המבצע שהחל ב-19 במרץ 2020 נועד להגן על דיירי המוסדות הגריאטריים בישראל מפני ווירוס הקורונה והשלכותיו, ונערך בהובלה משותפת של שיתופים וציונות 2000 ובשותפות עם מגוון רחב של בעלי עניין מכל המגזרים.  

לחצ/י כאן
ארגז כלים לעיצוב אקוסיסטם רשותי - דצמבר 2020

ארגז כלים לעיצוב אקוסיסטם רשותי - דצמבר 2020

שמחים לשתף בשני תוצרי ידע משמעותיים מבית שיתופים, שראו אור לאחרונה: האחד הוא ארגז כלים ראשון מסוגו שמסייע בהקמה של אקוסיסטם רשותי לקידום סוגיות חברתיות מגוונות. הארגז נבנה על פי עקרונות של חשיבה מערכתית וגישת קולקטיב אימפקט, והוא מבוסס על נסיוננו ביוזמת 5פי2 לקידום מצוינות בחינוך המדעי. התוצר השני הוא מאמר שנכתב גם הוא במסגרת עשייתנו ביוזמת 5פי2, ובוחן את היוזמה דרך הפריזמה של משילות משולבת, בדגש על מנגנוני בניית האמון ושיתופי הפעולה.
לחצ/י כאן
8 תובנות מ-8 שנות תהליכי שיתוף במשרד החינוך, נובמבר 2020

8 תובנות מ-8 שנות תהליכי שיתוף במשרד החינוך, נובמבר 2020

גם אנחנו בשיתופים מוצאים את הדרכים שלנו לייצר עשייה בתוך המציאות המשתנה. הפעם, גאים לשתף במסמך המסכם את שמונה השנים האחרונות בהן ליווינו את תהליכי השיתוף במשרד החינוך. בנוסף, שמחנו לקחת חלק בכנס הבינלאומי Champions for Change 2020 שהתקיים בחודש ספטמבר. את/ה מוזמנ/ת להציץ בדילמות עמן מתמודדות יוזמות קולקטיב אימפקט במשבר הקורונה ובשינויים שעובר המודל. ולסיום – אימוץ של עקרונות החשיבה המערכתית הוא הכרח בכל תהליך שינוי חברתי ובוודאי בתקופה זו, כאשר המערכות השונות נתקלות באתגרים יוצאי דופן. המפגש השני של "הסטודיו מארח" ארח את לילך דורה, ועסק בנושא ובדרכים ליישם חשיבה מערכתית בהובלת שינוי חברתי. 

לחצ/י כאן
השפעה משותפת במציאות מורכבת, יולי 2020

השפעה משותפת במציאות מורכבת, יולי 2020

כולנו פועלים בימים אלו במציאות מורכבת, על התפר שבין חירום לשגרה. גם אנחנו ממשיכים לקדם פעולה חברתית משותפת, ללמוד וללמד על הדרכים המיטביות להוציא אותה לפועל בעת הזו. בחרנו לשתף בשני מאמרים מקוריים שנכתבו אצלנו, ועוד אחד מעבר לים, שעוסקים בהשפעה חברתית משותפת מהיבטים שונים: הראשון – מציג את נקודת המבט של מגזר עסקי במהלכים משותפים דרך סיפורה הייחודי של קואליציית העסקים ביוזמת 5פי2, השני – מציע דרכים לשיתוף מקוון מכליל ומגוון, והשלישי מסתכל על יוזמות קולקטיב אימפקט ביום שאחרי הקורונה

לחצ/י כאן
מהלכים משותפים בין חירום לשגרה, מאי 2020

מהלכים משותפים בין חירום לשגרה, מאי 2020

תקופה מאתגרת ומרתקת עברה עלינו בשיתופים. כמו ארגונים רבים, התנסינו בעשייה חדשה ובלתי שגרתית, בין השאר על ידי הובלת מיזם 'ושמרת' – בחזית למען הקשישים. כארגון שעוסק בפיתוח מתמיד של ידע, התקופה האחרונה היוותה עבורנו הזדמנות לבחון את תפקידם של תהליכים משותפים בזמן משבר, ולהפיק מכך תובנות וכלים להתמודדות עם מצבים דומים בעתיד. בשיתופידע זה בחרנו לשתף בכמה מהדברים שלמדנו ופיתחנו בחודשיים שחלפו, בתקווה שאלו יוכלו לסייע גם לכם להרחיב את מעגלי ההשפעה של מהלכים משותפים, בשגרה ובחירום

לחצ/י כאן
שלושה מודלים של פעולה משותפת, פברואר 2020

שלושה מודלים של פעולה משותפת, פברואר 2020

הפעם בשיתופידע – הזדמנות להכיר שלושה מודלים שונים של פעולה שמטרתם לייצר השפעה חברתית משותפת – שניים מחו"ל, ואחד מהארץ, שפותח ויושם ממש פה אצלנו. המשותף לכולם הוא הפעולה המשותפת, בין אם רב-מגזרית או חד-מגזרית, תוך שימוש בנכסים הייחודים של כל מגזר או ארגון. כל אחת מהדוגמאות מאפשרת הצצה למורכבות של תהליכים אלו כמו גם לתוצרים המשמעותיים שהם עשויים להניב

לחצ/י כאן
תהליכי השפעה חברתית משותפת משנים מציאות, דצמבר 2019

תהליכי השפעה חברתית משותפת משנים מציאות, דצמבר 2019

שמחים לסגור את שנת 2019 עם דוגמה משמחת לכך שתהליכי השפעה חברתית משותפת הם אמנם ארוכים ומורכבים, אך יש להם את הכוח לשנות את המציאות לטובה. ראה/י כיצד הצליחו תהליכי השיתוף שליווינו במשרד מבקר המדינה להביא לשינוי במדיניות משרד הפנים לגבי אופן הטיפול בהטרדות מיניות ברשויות המקומיות בישראל. לאחר מכן, את/ה מוזמנ/ת להכיר פלטפורמת ידע חדשה מאוסטרליה, שרלוונטית לכל מי שמעורב/ת במהלכים משותפים, ולהתרשם ממפגשי הלמידה המרתקים שקיימנו בשיתופים תחת הכותרת "להיות שותף במהלך משותף". 

לחצ/י כאן
הצצה אל ארגון השדרה, נובמבר 2019

הצצה אל ארגון השדרה, נובמבר 2019

כל מהלך משותף שמערב מגוון שחקנים מהמגזר הציבורי, החברתי, והעסקי הוא מהלך מורכב. הצלחתו תלויה בין השאר ביכולת של מי שעומדים בראשו לייצר שותפות רחבה במציאות בין-ארגונית ובין-אישית לא פשוטה, ולהתמודד עם אתגרים מתמשכים של בניית אמון, יצירת הסכמות בין מגוון רחב של בעלי עניין ועוד. בין אם הוא מכונה "ארגון השדרה", "הגוף המסייע" או "הגורם המפעיל", מדובר בישות נפרדת שתפקידה להוביל למטרה המשותפת. בגיליון זה בחרנו להתמקד בנקודת המבט של ארגון השדרה ולהאיר זרקור על היבטים שונים הכרוכים בעבודתו.

לחצ/י כאן
מקומו של המגזר השלישי במהלכים משותפים, ספטמבר 2019

מקומו של המגזר השלישי במהלכים משותפים, ספטמבר 2019

השפעה חברתית משותפת נוצרת כאשר שחקנים מגוונים מכל המגזרים פועלים יחד לטובת מטרה משותפת. עצם המפגש הרב-מגזרי חשוב ומשמעותי, והוא תנאי ליצירת הערך המשותף, אולם לצד החיבור ביניהם ובתוכו, למדנו מניסיוננו כמה חשוב להכיר במקומו הנפרד של כל מגזר, על היתרונות, המאפיינים והאתגרים הייחודיים שלו. ברוח זו, בחרנו להקדיש את השיתופידע הנוכחי למקומו של המגזר השלישי במהלכים משותפים, ולהאיר זרקור על נקודת מבטו בתוך ואל מול פעולה בין מגזרית במודלים שונים. 

לחצ/י כאן
שיתוף ציבור - איך עושים את זה נכון? אוגוסט 2019

שיתוף ציבור - איך עושים את זה נכון? אוגוסט 2019

אחת האסטרטגיות להשגת השפעה חברתית משותפת, שהופכת מרכזית יותר ויותר בעשורים האחרונים, היא שיתוף הציבור ( public participation process). מניסיוננו, שיתוף ציבור משיג את המטרה כשהוא נשען על תשתית רעיונית ומתודולוגית מבוססת ויציבה. כאשר אין כזו, לא רק שהערך המוסף לא מושג, אלא שלפעמים אפילו נגרם נזק. מזומנים ומוזמנות לקבל השראה משני תהליכים שונים בתכלית מהונגריה ומישראל. 

לחצ/י כאן
קולקטיב אימפקט - הצעדים הראשונים, יוני 2019

קולקטיב אימפקט - הצעדים הראשונים, יוני 2019

את ה"שיתופידע" הראשון בחרנו להקדיש לעדכון חם מחזית הידע העולמי, שעוסק בשלבים הראשונים של מהלכי קולקטיב אימפקט, ולהשלים אותו עם הכלי היישומי שפותח אצלנו לגיבוש הסכמות ביצירת המצע המשותף.

לחצ/י כאן